Jane

JANE, vokalno-instrumentalni sastav osnovan je 2004. godine u Velikoj Gorici.
Nastao je okupljanjem djevojaka koje su bile dugogodišnje članice nekoliko amaterskih folklornih društava i zborova s područja Turopolja, kraja bogate folklorne tradicije.
Pjesme koje izvode obuhvaćaju područje cijele Hrvatske, a načinom izvedbe iznimno je naglašena raznolikost i bogatstvo folklornog glazbenog izričaja. Na poseban način se njeguje velika ljubav i entuzijazam za hrvatsku kulturnu baštinu te se od zaborava žele sačuvati tradicionalni folklorni i crkveni napjevi. Istovremeno, JANE izvode i nove pjesme folklornog izričaja, pisane od najeminentnijih hrvatskih kompozitora narodne glazbe, ali i strane pjesme, uglavnom poznate široj javnosti, posebno aranžirane isključivo za potrebe ansambla.
U proteklih nekoliko godina JANE su osvojile brojna priznanja:
• 2006. Llangollen (Wales) – Llangollen International Musical Eisteddfod festival – SREBRNA MEDALJA
• 2007. Barcelona (Spain) – Folksong Choir Festival ‘Europe And Its Songs’ – SREBRNA MEDALJA
• 2008. Graz (Austria) – 5th World Choir Games – ZLATNA PLAKETA i SREBRNA MEDALJA
• 2008. Ohrid (Macedonia) – Ohrid Choir Festival 2008 – ZLATNA MEDALJA /pobjednici kategorije/ i SREBRNA MEDALJA /grand prix/
• 2009. Prague (Czech Republic) – 23. Praga Cantat – 2 ZLATNE MEDALJE /a’cappella i kategorija s instrumentalnom pratnjom/
• 2010. Shaoxing (China) – 6th World Choir Games – SREBRNA MEDALJA
• 2010. Zagreb (Croatia) – 10th Choir Competition – ZLATNA MEDALJA
• 2012. Cincinnati (USA) – 7th World Choir Games – SREBRNA MEDALJA
• 2013. Bratislava (Slovakia) – Slovakia Folk 2013 – ZLATNA MEDALJA /a’cappella/ i ZLATNA MEDALJA /kategorija s instrumentalnom pratnjom/
• 2014. Riga (Latvia) – 8th World Choir Games – ZLATNA MEDALJA
• 2015. Istanbul (Turkey) – 5th Istanbul International Chorus Festival And Competition – BRONČANA MEDALJA
• 2016. Grado (Italy) – 8th International Choirfestival ‘Isola Del Sole’ – ZLATNA MEDALJA
• 2017. Colombo (Sri Lanka) – 4th Asia Pacific Choir Games & Grand Prix Of Nations – ZLATNA MEDALJA
• 2018. Tshwane (South Africa) – 10th World Choir Games – ZLATNA MEDALJA
Niti ostali brojni nastupi po Hrvatskoj nisu nimalo manje vrijedni. Nastupi na smotrama folklora, susretima vokalnih sastava, festivalima u Krapini, Pitomači, Uskrsfestu, scensko-glazbenim predstavama, nastupi u Hrvatskom glazbenom zavodu, Hrvatskom narodnom kazalištu, Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, božićni, te razni prigodni i humanitarni koncerti, uključivši i samostalne cjelovečernje koncerte kao i brojna TV snimanja, često u suradnji s Tamburaškim orkestrom HRT-a, vrijedna su događanja na kojima JANE plijene svojim glazbenim izvedbama.
Glazbeni mentor sastava je gospodin Ivan Potočnik, dok je voditeljica sastava Ana Jaklinović zadužena za uvježbavanje repertoara. Predsjednica i tajnica od prvog dana su Marina Keleković i Alina Haraminčić, a organizaciju i brigu oko ansambla vodi Danijel Skrbin.
Cjelokupni dojam o vokalno-instrumentalnom sastavu JANE jest da su pjesmom i izgledom vrlo osebujan ansambl koji na ovakav način, s ljubavlju prema domovini, želi promovirati sve njezine ljepote, kako unutar vlastite zemlje tako i u inozemstvu.

Na ovogodišnjem pitomačkom festivalu nastupit će u a’capella sastavu uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a, a otpjevat će pjesmu Spomen grunta Slavice Sarkotić i Siniše Leopolda.

O tome kako je nastala pjesma, autorica teksta rekla nam je slijedeće: “Godinama sam živjela i radila u gradu i kad su djeca odrasla suprug i ja vratili smo se u moj zavičaj i tu sagradili dom. Promatram naša polja koja su nekada odjekivala od pjesme težaka, a sada su uglavnom pusta. Padaju mi na pamet sve one stare i pomalo zaboravljene riječi koje će, kad ode moja generacija, malo tko još znati. Svim srcem ih zelim sačuvati i zato ih u ovoj pjesmi nabrajam. I ostajem vjerna komadiću zemlje koje su mi u naslijeđe ostavili preci – mom gruntu”.