Mladen Medak Gaga

Mladen Medak Gaga rođen je i živi u Bjelovaru. Bio je član bjelovarskog glazbenog sastava “Stare staze” od 1992., kao basist, pjevač, autor glazbe i tekstova. Stare staze su objavile dva albuma: “Iz duše za dušu” 1994. godine i jedan Božićni album iste godine. S njima je nastupio na Dori 1995. godine sa skladbom “Ritam ljubavi mi daj”, za koju je napisao glazbu i tekst i izveo kao glavni vokal.

Nakon odlaska iz Starih staza 1996. povremeno je pisao pjesme za druge, a 2003. započeo je samostalnu glazbenu karijeru kao kantautor. Uglavnom sklada i pjeva šaljive, društveno angažirane pjesme i tamburašku glazbu.

Nastupao je na Chansonfestu u Zagrebu, na Zlatnim žicama Slavonije u Požegi, na Brodfestu Slavonskom Brodu, na Festivalu Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači (prva nagrada 2010. za skladbu “Jezuš, dečki, kak me hiče”, 2012. druga nagrada za skladbu “Klapska cajka s Podravine” (uz pratnju Kvarteta Gubec), 2014. prva nagrada za skladbu “Reči Mara”), na Festivalu hrvatske šansone Zvonimir Golob i na drugim festivalima. Na Danima smiha u Blatu na Korčuli, osvojio je Grand prix 2005. (pjesma “U našem plemenu”), prvu nagradu stručnoga žirija 2007. (pjesma “Kako se u Europu stiže”), dok je 2008. godine za skladbu “Petrovi vjetrovi” osvojio Grand prix festivala i prvu nagradu publike istovremeno. Ta je pjesma iste godine izvedena na Chansonfestu u Zagrebu na zahtjev Zvonka Špišića, što je bilo prvi put u povijesti tog festivala da je pjesma koja je već izvedena na nekom festivalu uvrštena u program Chansonfesta.

Povremeno piše i za djecu, za što je primio i nekoliko priznanja. Na međunarodnom dječjem festivalu Kukuriček u Đurđevcu bio je nagrađivan tri puta: 2006. godine za skladbu ”Šime miš i pokisli miševi” (gdje je autor galzbe i teksta) dobio je nagradu za najbolji tekst, 2009. godine napisao je glazbu i tekst za skladbu ”Kad srce srcu”, za koju je osvojio prvu nagradu publike, a 2012. godine za skladbu “Kada bih ja” dodijeljena mu je nagrada za najbolji tekst. 

Prvi samostalni album “Rupe” objavio je 2005. godine. Drugi album “Jezuš, dečki, kak me hiče i druge zaglazbancije” objavio je 2011. godine.

Od 2012. godine nastupa s vlastitom predstavom “Kajbare – zaglazbancije i politikancije”, koja je od 2015. godine uvrštena u program predstava glumačke družine Histrion u Zagrebu.

Dugi je niz godina bio djelatnik Turističke zajednice grada Bjelovara (i TZ Bilogora-Bjelovar) te organizator turističke manifestacije Terezijana, kao i suorganizator bjelovarskoga “Božićnog gala koncerta” (na kojemu još uvijek kreira dramski dio koncerta i scenografiju). 

Njegov je otac bio karikaturist, ilustrator i slikar Branko Medak, čiji je posao karikaturista i ilustratora djelomično nastavio i Mladen Medak Gaga.

Na ovogodišnjem pitomačkom festivalu Gaga će se predstaviti vlastitiom autorskom pjesmom I u selu mrkli mrak za koji je aranžman napisao Toni Eterović.