Bećaruše od glave do pete – Garavuše!

Garavuše

‘Slavonka sam, slavonsko sam dijete, bećaruša od glave do pete.’ Ovaj bi se bećarac dao svesti na samo jednu riječ – Garavuše. Šest simpatičnih djevojaka iz Zlatne doline, imenima Ivana, Lara, Anamarija, dvije Ane i Iva, ne odvajaju se od svojih tambura još od osnovnoškolskih dana. Iako su ih mnogi pokušali pokolebati u njihovim namjerama, ljubav prema glazbi, tamburama i zajedništvo tajna je uspjeha Garavuša. U petak, 12. lipnja 2015. godine, na 23. glazbenom festivalu u Pitomači će predstaviti novu pjesmu ‘Sve što sija’ autora Krešimira Stipe Bogutovca i Hrvoja Bogutovca, a kroz kratki razgovor za portal Scena.hr najavljujemo njihov nastup.
GaravušeScena: Na početku, zanimalo nas je kakva je to prava garavuša, osim što ima tamne oči i kosu?
Garavuše su zapravo bećaruše. U mnogim su pjesmama one poistovjećene s bećarskim duhom. Naš tamburaški sastav čine djevojke vedre i vesele naravi, uvijek raspoložene za dobar provod. Jednostavno Garavuše bećaruše!
Scena: Garavuše postoje već deset godina. Koliko je bilo teško (ili lako) pozicionirati se na hrvatskoj sceni, osobito kao tamburašice?
Tako je, naš tamburaški sastav službeno je osnovan prije deset godina. U studenom prošle godine u Kutjevu smo povodom te obljetnice održale koncert. Ne bismo rekle da nam je bilo teško. U to smo vrijeme bile jedini ženski tamburaški sastav i publika nas je pozitivno doživljavala. Svima je zapravo bilo zanimljivo kako tako mlade cure, koje su tada bile osnovnoškolke, sviraju i pjevaju.
Scena: Susrećete li se s predrasudama da tambure nisu za cure?
GaravušeBilo je predrasuda: da cure ne mogu odraditi neku vremenski zahtjevnu svirku ili da ne mogu odsvirati jednako dobro kao i dečki. No, mislimo da smo svima pokazale da cure jednako dobro drže tambure u svojim rukama. Najveća predrasuda bila je zapravo da je sviranje ‘curicama’ samo prolazni hir i često puta su nam govorili ‘čim krenete u srednju školu, sastav će se raspasti’ pa ‘čim krenete na fakultete, nađete dečke, udate se’… Uspješno smo završile fakultete (dvije još studiraju), radimo, a jedna se i udala. Nećete vjerovati – mi i dalje sviramo!
Scena: Nastupale ste na brojnim glazbenim festivalima u Hrvatskoj i Europi, a obožavatelje imate diljem svijeta. Predstavljaju li vam očekivanja fanova teret ili vjetar u leđa?
Podrška fanova samo nam je vjetar u leđa. Zaista volimo komunikaciju sa svojim slušateljima, a na svakodnevnoj bazi s njima komuniciramo putem Facebooka. Volimo poslušati i kritike, ali većinom samo hvale naš rad.
Scena: Na festival u Pitomači prvi puta ste nastupale prije točno deset godina. Kakva su vaša iskustva s pitomačke pozornice?
Pitomački festival organizacijski je jedan od boljih festivala, a pozornicu doživljavamo već domaćom jer smo svih ovih godina zaista lijepo prihvaćene u tom kraju. Upoznale smo puno dragih ljudi i doživjele lijepe uspomene. Ponosne smo što je naša pjesma ‘Dame biraju’ osvojila nagradu za najslušaniju pjesmu s tog festivala 2010. godine.
GaravušeScena: Za kraj, što nas očekuje ove godine – kakva pjesma, kako je došlo do suradnje s Bogutovcem i što Garavuše planiraju nakon 23. festivala u Pitomači?
Krešimir Stipa Bogutovac autor je pjesme ‘Dame biraju’ i u nekoliko navrata smo uspješno surađivali. Pjesma koju ćemo izvesti na festivalu zove se ‘Sve što sija’ i ljubavnog je karaktera. Nakon festivala čeka nas nekoliko nastupa, malo godišnjeg odmora, a s početkom jeseni krećemo sa snimanjem novih pjesama.