Dizanica s palentom – Domaćica za Pitomaču 2015.

Iz rječnika naših mama i baka preuzela sam riječ za dizancu, ona označava dizano tijesto, a danas vam ga donosim u kombinaciji s palentom.

Ova dizanica ima okus kao da je rađena od sira i vanilije, a ne s palente. Kada je jedete, uopće ne možete skužiti od čega je točno napravljen nadjev. U još nekim stariniskim verzijama raznih dizanica spominju se i nadjevi od kuhanog griza i grožđica.

Naše bake bile su snalažljive, mi mladi se ovoga nikada ne bismo sjetili! One su kuhinju imale u malom prstu. Jednostavne namirnice koje čine čudesne slastice, jednostavna priprema bez puno kompliciranja, jela za prste polizati, a količine za dvije obitelji.

Uživajte u mirisima i okusima prošlosti, u slast!

Pratite Domaćicu na blogu, Facebooku i Instagramu!

ZA DIZANO TIJESTO

2,5 dcl mlijeka

2 vrećice suhog kvasca

140 g šećera

650 g oštrog brašna

4 žumanjka

150 g margarina sobne temperature

2 prstohvata soli

 

ZA NADJEV

6 dcl vode

3 dcl palente

6 žlica šećera

1 vanilin šećer

2 prstohvata soli

2 cijela jaja

2 žlice bjelanjaka koji su ostala od tijesta

 

PRIPREMA:

  1. Mlijeko ugrijte da bude mlako. Dodajte mu 2 žlice šećera i suhi kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.
  2. U posudu za miješenje stavite ostatak šećera zajedno s ostalim sastojcima za tijesto, dodajte uzdignuti kvasac s mlijekom i zamijesite glatko, pomalo ljepljivo tijesto.
  3. Zamiješeno tijesto malo pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko 1 sat.
  4. U međuvremenu skuhajte palentu sa šećerom i soli po uputama s vrećice, ostavite je da se ohladi.
  5. Jaja i bjelanjke pjenasto izmiksajte mikserom, dodajte im ohlađenu palentu, te još jednom sve skupa izmiksajte da se spoji.
  6. Uzdignuto tijesto prepolovite na 2 jednaka dijela. Tepsiju obložite papirom za pečenje.
  7. Jedan dio tijesta razvaljajte na tanko, pazite da dužina bude dužina vaše tepsije. Širina nije bitna, razvaljajte samo da bude debelo oko 1 cm.
  8. Pola pripremljenog nadjeva nanesite na tijesto. Zarolajte ga, te prebacite u tepsiju. Isto ponovite s drugim dijelom tijesta.
  9. Dizanice premažite s malo ulja, upalite pećnicu na 250°C i ostavite da se grije dok vam se tijesto još malo diže u tepsiji.
  10. U ugrijanu pećnicu stavite dizanice, te temperaturu odmah smanjite na 200°C. Pecite je na toj temperaturi dok se ne digne i dok ne porumeni, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite dok ne bude gotova. Sve zajedno oko 40-45 minuta, zavisno od pećnice.
  11. Gotovu dizanicu prekrijte vrećicom i krpom, te ostavite da se prohladi.
  12. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Dizanica s palentom by DomaćicaDizanica s palentom by Domaćica

 

 

 

 

 

Dizanica s palentom by DomaćicaDizanica s palentom by Domaćica

 

 

 

 

 

 

 

 

Dizanica s palentom by DomaćicaDizanica s palentom by Domaćica