Iz rječnika naših mama i baka preuzela sam riječ za dizancu, ona označava dizano tijesto, a danas vam ga donosim u kombinaciji s palentom.
Ova dizanica ima okus kao da je rađena od sira i vanilije, a ne s palente. Kada je jedete, uopće ne možete skužiti od čega je točno napravljen nadjev. U još nekim stariniskim verzijama raznih dizanica spominju se i nadjevi od kuhanog griza i grožđica.
Naše bake bile su snalažljive, mi mladi se ovoga nikada ne bismo sjetili! One su kuhinju imale u malom prstu. Jednostavne namirnice koje čine čudesne slastice, jednostavna priprema bez puno kompliciranja, jela za prste polizati, a količine za dvije obitelji.
Uživajte u mirisima i okusima prošlosti, u slast!
Pratite Domaćicu na blogu, Facebooku i Instagramu!
ZA DIZANO TIJESTO
2,5 dcl mlijeka
2 vrećice suhog kvasca
140 g šećera
650 g oštrog brašna
4 žumanjka
150 g margarina sobne temperature
2 prstohvata soli
ZA NADJEV
6 dcl vode
3 dcl palente
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
2 prstohvata soli
2 cijela jaja
2 žlice bjelanjaka koji su ostala od tijesta
PRIPREMA:
- Mlijeko ugrijte da bude mlako. Dodajte mu 2 žlice šećera i suhi kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.
- U posudu za miješenje stavite ostatak šećera zajedno s ostalim sastojcima za tijesto, dodajte uzdignuti kvasac s mlijekom i zamijesite glatko, pomalo ljepljivo tijesto.
- Zamiješeno tijesto malo pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko 1 sat.
- U međuvremenu skuhajte palentu sa šećerom i soli po uputama s vrećice, ostavite je da se ohladi.
- Jaja i bjelanjke pjenasto izmiksajte mikserom, dodajte im ohlađenu palentu, te još jednom sve skupa izmiksajte da se spoji.
- Uzdignuto tijesto prepolovite na 2 jednaka dijela. Tepsiju obložite papirom za pečenje.
- Jedan dio tijesta razvaljajte na tanko, pazite da dužina bude dužina vaše tepsije. Širina nije bitna, razvaljajte samo da bude debelo oko 1 cm.
- Pola pripremljenog nadjeva nanesite na tijesto. Zarolajte ga, te prebacite u tepsiju. Isto ponovite s drugim dijelom tijesta.
- Dizanice premažite s malo ulja, upalite pećnicu na 250°C i ostavite da se grije dok vam se tijesto još malo diže u tepsiji.
- U ugrijanu pećnicu stavite dizanice, te temperaturu odmah smanjite na 200°C. Pecite je na toj temperaturi dok se ne digne i dok ne porumeni, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite dok ne bude gotova. Sve zajedno oko 40-45 minuta, zavisno od pećnice.
- Gotovu dizanicu prekrijte vrećicom i krpom, te ostavite da se prohladi.
- Pospite šećerom u prahu i poslužite.