Festivalski ansambl Pitomača 2013.

Na prvoj festivalskoj večeri, večeri Podravine, koja će se održati u petak 14. lipnja, soliste će na pozornici pratiti festivalski ansambl. Predstavljamo članove ovogodišnjeg festivalskog ansambla: Aleksandru Namjesnik, zaljubljenicu u cimbal, Hrvoja Antoljaka, “domačeg dečka” koji će svirati bubnjeve, Emila Gabrića, virtuoza na violini, Miroslava Navračića, majstora harmonike i tamburaški sastav Od srca do srca, nagrađivane markuševečke tamburaše.

Aleksandra Namjesnik – zaljubljenica u cimbal

Cimbalistica Aleksandra Namjesnik potječe iz glazbene obitelji i od malih nogu se počinje baviti glazbom. Nekoliko puta kreće u glazbenu školu, no niti jedan instrument joj ne izaziva preveliko zanimanje. Doselivši se u ratnom periodu u Podravinu, upoznaje se s cimbalom i ljubav je rođena. Svirati započinje u lokalnom KUD-u, a odlaskom u Zagreb počinje sudjelovati u različitim projektima uglavnom vezanima uz tradicijsku glazbu. Često sudjeluje kao pratnja različitim izvođačima na festivalu Pjesme Podravine i Podravlja, a jednom prilikom i nastupala je s vlastitim bendom i pjesmom. Nedugo zatim počinje pohađati satove cimbala u Budimpešti kod profesora Kalmana Baloga, zaljubljuje se u rumunjsku glazbu i ritmove te svoje muziciranje okreće u tom smjeru. Uz sviranje cimbala, također pohađa različite satove tradicijskog načina pjevanja po Makedoniji, Bugarskoj i Turskoj te počinje svirati tapan. U tom pogledu ostvaruje suradnju s poznatim kočanim orkestrom. Osnivačica je, voditeljica i aranžerka etno benda Vuge koji se bavi obrađivanjem tradicijske glazbe iz Hrvatske; pjevačica je u Primavara quartetu koji izvodi glazbu Balkana s naglaskom na turski sevdah, a također je vokal i glavna cimbalista ansambla Fractali iz Zagreba.Aleksandra NamjesnikAleksandra Namjesnik svirat će cimbal u festivalskom ansamblu Pitomača 2013.

Hrvoje Antoljak – “domači dečko” na bubnjevima

Hrvoje AntoljakHrvoje Antoljak, mladi glazbenik iz Pitomače, aktivno se bavi glazbom već 15 godina. Njegovo zanimanje pobudile su klavijature na kojima je naučio svirati, zatim je na red došla harmonika, a na kraju i bubnjevi koje ističe kao najdraži instrument. Ljubav prema bubnjevima otkrio je svirajući u glazbenom sastavu Stranica dnevnika čiji je član bio od 2002. godine. Trenutno je član tamburaškog sastava Mjesečina gdje svira bubnjeve i harmoniku.  Hrvoje je nastupao je na pitomačkom festivalu kao bubnjar, član festivalskog ansambla 2011. i 2012. godine. Ovaj “domači dečko”, kako za sebe Hrvoje kaže, istu će ulogu imati i ove godine.

Emil Gabrić – virtuoz na violini

Emil Gabrić rođen je u Subotici 1975. godine gdje je završio srednju glazbenu školu u klasi prof. Ive Vlašića, violina. Osvojio je prvu nagradu na republičkom natjecanju violinista 1989. godine i prvu nagradu na jugoslavenskom natjecanju violinista. Upisuje violinu u klasi prof. Dejana Mihajlovića na Muzičkoj akademiju u Novom Sadu, a diplomirao je u klasi prof. Gorana Končara na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. Bio je član orkestra ansambla LADO. Održava niz solističkih koncerata i djeluje kao studijski glazbenik te piše i aranžira glazbu za kazalište i film. Uz violinu aktivnije se počinje baviti i sviranjem viole.Trenutno je član “Blue World” – music tria.

Emil Gabrić
Emil Gabrić

Majstor harmonike Miroslav Navračić

Miroslav Navračić, majstor harmonike rođen 1960. godine u Zagrebu gdje je završio srednju glazbenu školu Pavao Markovac. Aranžirao je oko 500 skladbi i skladao pjesme za razne izvođače. Priprema svoj album s vlastitim virtuoznim numerama raznih stilova za harmoniku solo. Redovito nastupa na televiziji sa Zagrebačkim tamburašima te nastupa po cijeloj Hrvatskoj na raznim izložbama i kao solista na brojnim koncertima. Gostovao je s raznim ansamblima prateći poznate pjevače u Americi, Europi i Australiji. Sa svojim bandom Titanik nastupao je na dvije turneje u Australiji, a potom na brodu po Baltiku. Jedan je od glavnih promotora harmonika različitih firmi. Nagrađivan je na harmonikaškim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Trenutno je član Blue World music tria.

Valja naglasiti da je Miroslav Navračić sudjelovao na Pjesmama Podravine i Podravlja od samog početka održavanja festivala sa svojim poznatim pjesmama koje je pisao za Franju Barića od kojih, između ostalih, izdvajamo pjesmu Dijete podravsko. Bogata je bila suradnja s Vladom Smiljanićem iz koje je proizašlo mnogo velikih hitova, a festivalsku uspješnicu Podravska krv krasi aranžman koji je napisao upravo Miroslav Navračić.

Provjerite kojim je sve pjesmama Miroslav Navračić dao svoj pečat.

Miroslav Navračić
Miroslav Navračić

Tamburaški sastav Od srca do srca

Tamburaški sastav Od srca do srca iz zagrebačkog Markuševca postoji već punih devet godina. Filip, Josip, Zvonimir, Domagoj i Robert s tamburaškom glazbom sreli su se u osnovnoj školi u Markuševcu. Profesor  Danko Mazut usadio im je ljubav prema glazbi i zbog njega su, između ostalog, zavoljeli tambure. Tamburašku glazbu nastavili su njegovati u KUD-u Prigorec.

Na Staru godinu 2004. odsvirali su svoju prvu svirku te su taj datum odlučili uzeti kao datum osivanja sastava. Uz poneke izmjene članova sastava, danas djeluju u već navedenoj postavi. Ljubav prema tamburaškoj glazbi kroz godine je rasla i učvrstila se. Godine 2012. prvi put nastupaju na nekom tamburaškom festivalu i to na festivalu Pjesme i Graševine Kutjevo na kojem su izveli pjesmu Ti si meni suđena. Pojavljivali su se i nacionalnoj televiziji – u emisijama Lijepom našom iz Pisarovine, Pjesmom te zovem… te Puna srca, pune čaše. Menadžer sastava je Damir Mihovec-Miki, poznato ime tamburaške glazbe i bivši menadžer Gazdi.

Dečki su nedavno nastupali na festivalu u Kaptolu gdje su osvojili prvu nagradu pjesmom Razbila se duša moja.

Što se tiče planova za budućnost, Od srca do srca pripremaju promo CD na kojem će se naći obrade poznatih pjesama izvođača iz Hrvatske i okolice, jedna nova pjesma o Markuševcu te nekoliko dobro poznatih stranih hitova. Osim toga, spremaju i nove skladbe u suradnji s poznatim autorima.

TS Od srca do srca
TS Od srca do srca