In memoriam – Damir Mihovec Miki

U subotu 26.09.2015. zauvijek nas je napustio Damir Mihovec – Miki. Počivao u miru.

Damir Mihovec – Miki rođen je u Zagrebu 24.12.1963. a tamburu (bisernicu) počeo je svirati još kao 10-godišnjak u markuševečkoj osnovnoj školi kod voditelja tamburaške sekcije Antuna Tune Barića. Glazbenu karijeru započeo je već 1978.g. u sastavu kojega je osnovao u Markuševcu uz prijatelje iz školskih dana pod nazivom “Šimunčani” , pa “Tambure prigorja” , a prve veće glazbene uspjehe postigao je unutar sastava “Ex Pannonia” (1979.-1990.).

Miki, Jinks, Šuša, Šero, Petra, Zdravko i Smiljka – kako su “panonce” oduvijek oslovljavali prijatelji, bili su ekipa koju je Miki predvodio u svakom smislu a njegov svirački, autorski i aranžerski doprinos bio je izuzetno primjetan na svim snimkama “Ex Pannonie”.

Snimao je za najznačajnije izdavačke kuće Croatia Records (Jugoton), Orfej i dr. a na koncertnim turnejama po Hrvatskoj, Europi, Americi, Kanadi i Australiji nastupao je sa Ex Pannoniom uz velika estradna imena poput – Vice Vukova, Krunoslava Kiće Slabinca, Vere Svobode, Jasne Zlokić, Zvonka Bogdana, Đuke Čaića, Tanje Mršić, Duška Lokina, Slavka Pavlovića. Družio se i muzicirao sa “štim kolegom” Janikom Balašom. Mnogi su ga kao tamburaša uspoređivali s Janikom… Koautor je i inicijator projekta tamburaškog Band Aid-a u pjesmi “Ponosna Hrvatska” u ratnim vremenima 1991.g.

Kao glazbeni pedagog prenosio je svoje glazbeno znanje i iznimno sviračko umijeće na sve s kojima je surađivao pa i na brojne tamburaše iz nekoliko KUD-ova u Zagrebu gdje je godinama vodio tamburaške sekcije, posebice u HKUD-u Prigorec iz Markuševca, ali i s kulturnim folklornim društvima po Austriji i Njemačkoj kojima je bio voditelj i učitelj. Značajan doprinos dao je i kao član “Zagrebačkih tamburaša” (2009.g.) i u suradnji sa TS “Od srca do srca” i TS “Šarmeri”.

Jedno od najznačajnijih dostignuća postigao je kao osnivač, voditelj, aranžer, glazbeni i izvršni producent sastava “Gazde” (1993.-1998.) a 1995. s Gazdama je i dobitnik nagradePORIN za najbolji album tamburaške glazbe “Zbog tebe sam to što jesam”. Gazdama je ostavio svoj prepoznatljiv svirački i aranžerski pečat, svoja najintimnija znanja i razmišljanja o glazbi, provodio puno vremena, snimao bisernicu na svim njihovim snimkama i bio im mentor u poslu i životu do svojeg zadnjega dana.

Na glazbenom festivalu Pjesme Podravine i Podravlja sudjelovao je kao aranžer i izvođač, ali prije svega kao veliki prijatelj. Svoj trag ostavio je u pjesmama Berite joj jorgovane (1996.), Suzo podravska (1996.), Pjevaj dok ne svane (2013.), Podravski mužikaši (1996.), Ej, da nije zora svanula (2003.).

Miki je živio od glazbe i za glazbu. Profesionalni glazbenik tijekom cijeloga života, uvijek spreman na šalu, širokog osmjeha i omiljen u društvu. Krug glazbenika i općenito ljudi koji su ga poznavali bio je uistinu impresivan. Njegov poseban zvuk bisernice ostati će zauvijek u stotinama pjesama i instrumentala koje je za života snimio.

Posljednji ispraćaj Damira Mihovca – Mikija biti će u srijedu 30.09.2015. u 15h na groblju u Markuševcu.