In memoriam: Stjepan Mihaljinec

U Zagrebu je 13. veljače 2014. preminuo Stjepan Mihaljinec – skladatelj, pijanist, producent, aranžer i dirigent zabavne glazbe.

Omiljeni Miha, koji je bio i predsjednik Društva hrvatskih skladatelja od 1983. do 1984., napustio nas je nenadano, ostavivši iza sebe velik i dojmljiv opus koji će voljeti i generacije koje tek dolaze.

Od neprolaznih zabavnih skladbi, preko skladbi za djecu te orkestralne i scenske glazbe, njegova je bogata karijera obilježena neumornim zalaganjem za poboljšanje domaće glazbene kulture.

Od 1957. bio je urednik u Programu i Muzičkoj proizvodnji na Radio Zagrebu, a od 1981. do 1990. glavni urednik Muzičkog programa. Kroničari posebno napominju da je bio otvoren prema novoj glazbi i posebno podržavao mlade glazbenike. Od 1958. vodi vlastiti instrumentalni ansambl s kojim nastupa u zemlji i inozemstvu; isticao se kao klavirski pratilac vokalnih solista i dirigent na njihovim koncertima. Posebno valja istaknuti njegovu dugu suradnju s Ivom Robićem,  plodno prijateljstvo s pjesnikom estrade Dragom Britvićem čiji su stihovi sjajno pratili Mihine note, duete s maestrom violine Josipom Klimom Pepijem.

Stjepan Mihaljinec uglazbio je i aranžirao neke od pjesama izvedenih na festivalu Pjesme Podravine i Podravlja: Vojačka balada, Bež iz šume predi kmice, Plaču sad žice tambure, Umirem zbog tebe, Gotovo je, Ne svetle ni zvezde z Aršanja, Podravino najljepši si san, Ne zaboravi…

Jedan je od utemeljitelja festivala Kajkavske popevke u Krapini (1966), čiji je bio umjetnički voditelj, a od 1971. do 2005. i umjetnički direktor; bio je direktor zabavnog festivala Opatija (1980), a obavljao je i različite funkcije na festivalima Zagreb, Slavonija i Split. Od 1971. do 1979. bio je predsjednik Saveza muzičkih udruženja Hrvatske. Dirigirao je na nebrojenim snimkama za radio, televiziju i produkcije gramofonskih ploča te na svim festivalima zabavne glazbe u Hrvatskoj.

Pored Porina za životno djelo, kojeg je primio 2012. godine, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u domovini i inozemstvu. Pamtit ćemo ga kao diskretnog, decentnog, velikog  gospodina i glazbenika.

Posljednji ispraćaj Stjepana Mihaljineca bit će u utorak, 18.2.2014. u 13:20 sati na groblju Mirogoj u Zagrebu.