KAS: Važna je dobra pjesma, bez obzira na moderan ili tradicionalan aranžman

Tamburaški sastav KAS osnovan je u ožujku 2009. godine u Osijeku i od tada njihov put ide uzlaznom putanjom. Ovi dečki odlučili su osnovati sastav zbog ljubavi prema glazbi i prijateljstvu koje ih veže. Iako su kroz godine, nadopunjavali svoj sastav to ih nije usporilo već su napredovali i polako osvajaju srca domaće i inozemne publike. Nastupali su na mnogim festivalima poput festivala “Šokačke pisme” u Županji, Glazbenog festivala Slavonije u Požegi, Festivala graševine i pjesme u Kutjevu, a međunarodnu publiku osvojili su nastupajući na festivalu „Bisernica Janike Balaža“ u Novom Sadu. Sastav čine Marko Kovačević na kontri, Hrvoje Nemec na čelu, Miloš Grubić na basu, Jerko Abičić na bubnjevima, Daniel Kovačević na basprimu, Nikola Anić na primu i Dinko Glavaš na basprimu. Izdali su i album „Slušaj mene, nema greške“ koji je vrhunac njihove karijere. Pitomačku publiku već su djelomično osvojili pobjedom u online anketi na službenoj Facebook stranici Festivala pod nazivom „O kome vi želite čitati više“. Uživajte!

Relativno ste mladi tamburaški sastav, ali iza Vas su mnogi uspjesi. Što Vas je spojilo skupa? Kako je došlo do osnivanja sastava?

Odgovor na to pitanje je vro jednostavam, iako možda pomalo izlizan – želja za napretkom, druženjem i muziciranjem s pravim i kvalitetnim ljudima. Zanimljivo je da nas je prvo bilo pet, a tek nekoliko mjeseci kasnije nam se priključio Dinko, glavni vokal.
Moram napomenuti da nam se u lipnju, uoči CMC festivala 2014. priključio i sedmi član, bubnjar Jerko.

Tamburaška i festivalska glazba u posljednjih nekoliko godina prolazi kroz razdoblje promjene. Kako ste se prilagodili promjenama? Držite li se tradicionalnog pravca ili koketirate s modernim?

Prilagodili smo se na način da tamburu stavljamo ispred ostalog instrumentarija koji inače koristimo, ali svakako se možemo svrstati u grupu „pop tambura“.

Znamo da pop tambura ima velik broj protivnika, ali smatramo da je jedino bitna dobra pjesma, bez obzira na aranžman, bio on moderan ili tradicionalan. Publika je ta koja će odlučiti što im se sviđa, a to je i potvrđeno u zadnjih nekoliko godina kada je tambura postala popularnija nego devedesetih godina.

Festivalska scena nije vam nepoznanica, no na Glazbenom festivalu Pjesme Podravine i Podravlja ste debitanti. Što Vas je privuklo prijavi – dobra pjesma, atmosfera ili nešto drugo?

Drago nam je da smo konačno uspjeli uskladiti termine i obveze sa festivalom u Pitomači. Nastupali smo na svim značajnijim festivalim u Hrvatskoj, jedino nam je nedostajao nastup u Pitomači, a to ćemo ove godine odraditi kao debitanti s ponosom.

Ključna stvar je poziv direkcije festivala da nastupimo, a osim toga, svakako je bitno istaknuti i „modernizaciju“ samog festivala koja je dodala točku na i.

Bilježite mnoge uspjeha na našoj sceni. Što biste izdvojili kao posebno Vam drago?

Teško je izdvojiti bilo što jer se toga prilično nakupilo u ovih sedam godina postojanja od prve autorske pjesme, prvih ulazaka u finale na raznim festivalima do uzastopnih pobjeda. Izdvojili bi i pobjedu u televizijskom showu Vinkovačke televizije u konkurenciji danas eminentnih imena tamburaške scene.

Sve to okrunjeno je albumom prvijencom „Slušaj mene, nema greške“, a već u jesen ove godine u planu je završetak i drugog albuma.

Kompletan rad su prepoznali i naši kolege glazbenici pa su vrlo rado pristali na glazbene suradnje, a to su Igor Delač i Neno Belan dok se naziru i neka nova imena koja ćemo ostaviti kao iznenađenje.

Pitomačka publika će moći uživati u pjesmi „S kojeg si planeta“. O čemu je pjesma? Krije li se iza nje neka posebna osoba?

Pjesma je, kao i većina naših dosadašnjih, vedra i ljubavnog karaktera. Govori o zaljubljenosti koju je, vjerujem i nadam se, osjetila većina ljudi.