Ladarice i Dražen Kurilovčan: Emocionalni doživljaj pjesme olakšava zahtjevnu izvedbu

„Njihova se ostvarenja odlikuju stilskom čistoćom, virtuoznom usklađenošću osebujnih, specifičnih glasova, a izvedbe prožete oduševljenjem i entuzijazmom nailaze na nepodijeljene simpatije slušalaca.“, zapisano je o Ladaricama na stranicama Leksikografskog zavoda. Ponosni smo stoga što ćemo ugostiti devet članica jedinog hrvatskog profesionalnog folklornog ansambla LADO koje će, pod glazbenim mentorstvom voditelja i dirigenta Dražena Kurilovčana, izvesti pjesmu Spomenek na Gruntovčane. One su: Kristina Opačić, Iva Franceković, Ana Spišić, Tamara Horvat, Vlatka Hlišć, Sandra Sekula, Nataša Gluić, Iva Sekula i Irena Matica, sve odreda vrhunske pjevačice i plesačice sa zavidnim profesionalnim iskustvom. Ladarice i njihov voditelj Dražen Kurilovčan srdačno su nas primili i s veseljem odgovorili na naša pitanja.

Janja Ivančan, poznata Ladarica, zabilježila je dva nastupa na pitomačkom festivalu, no za Ladarice kao skupinu devet članica ansambla LADO ovo je prvi nastup u Pitomači. Što vas je potaknulo da ove godine dođete na Festival?

Dražen Kurilovčan: Bio je to poziv Dubravka Češnjaka, koji je autor pjesme, i Siniše Leopolda. Kada su nam predstavili pjesmu i njenu temu, odlučili smo da bi bilo vrijedno izvesti je. Mislim da nam je svima čast da se na Festivalu spomenemo jedne od najpodravskijih pjesama koja nam je svima ostala u sjećanju – najavna pjesma Gruntovčana koju su tada otpjevale Ladarice. Vjerujem da je članicama drago što će zapjevati ovu pjesmu, ne samo u spomen na Gruntovčane, već i u sjećanje na starije kolegice od kojih neke više nisu među nama. Ovo je svojevrstan uskrs te stare pjesme.

Hoće li vam nastup na festivalu u Pitomači predstavljati odmak od uobičajenog načina pjevanja i priprema za nastup?

Ladarice: Iza nas je nekoliko nastupa na festivalu u Krapini tako da nam to nije prvi susret s festivalskim pjesmama. Takva vrsta nastupa ne predstavlja nam velik odmak od uobičajenih priprema jer smo profesionalke koje mogu podnijeti raznolik repertoar, a zadatke na kojima radimo trudimo se ostvariti na najvišoj razini. Trenutačno se bavimo (ne biste vjerovali) božnićnim programom koji ćemo snimati za DVD Narodil se mali Kralj, zatim pripremamo nastup u Mostaru, pa gostovanja u Hong Kongu i Budimpešti, ljetnu turneju… Uvijek nešto novo i zanimljivo, a sve to radimo s velikim veseljem i entuzijazmom. Imale smo dosta izleta izvan isključivo folklornih nastupa: Lado Electro, nastup na Eurosongu, JazzLAnDO samo su neki od njih. No uvijek se vraćamo svojim korijenima.

Možete li nam reći nešto više o izvornim korijenima koji čine Ladarice tako prepoznatljivima i posebnima?

Ladarice i Dražen Kurilovčan: Prvi glazbeni voditelj i dirigent ansambla LADO, Emil Cossetto, pokušao je zvuk karakterističan za pjesme u panonskom dijelu Hrvatske prenijeti na ansambl. Mi to dalje prenosimo s generacije na generaciju. Uvijek slušamo pjevače s terena, analiziramo kako oni to rade i pokušavamo to izvesti na isti način. Ovdje je riječ o pjesmi koja je rađena kao filmska glazba za Gruntovčane pa se pokušavamo što više približiti izvedbi starijih Ladarica kroz njihove savjete, slušanje i osjećaje jer je sve jednostavnije i lakše ako čovjek emocionalno doživi pjesmu.

gruntovcani
Klikni za izvornu izvedbu najavne pjesme Gruntovčana

Dobili ste težak zadatak – očuvati izvornost Ladarica. Kako se nosite s tim?

Dražen Kurilovčan: S Ladaricama radim pod budnim okom i uhom Bože Potočnika, glavnog suradnika i čovjeka koji je osnovao Ladarice kao ansambl. Nikako ne bih htio da nove generacije iznevjere onaj stari put i stari zvuk, staro srce Ladarica. Zahvaljujući Boži, trudimo se to održati, a ja to nastojim prenijeti na cure. Preda mnom je jako težak zadatak – pratiti jedan već utrti put i nastaviti dalje. Promjenom samo jedne osobe koja pjeva, promijenili ste jednu boju glasa i dobili nešto drugo. Svi jako volimo Ladarice i njihov zvuk. Trudimo se sačuvati ga i od njega stvoriti prepoznatljiv brend.

Jednom ste samostalno nastupali na festivalu u Pitomači gdje ste predstavili pjesmu Žufka slatka Podravina. Kakve ste dojmove ponijeli sa sobom?

Dražen Kurilovčan: Da, nastupao sam na festivalu 1994. godine i sjećam se da mi je bilo odlično. Pozornica je ogromna, dvorana puna, a publika srdačna i lijepo prihvaća izvođače. Bit će zadovoljstvo vratiti se tamo.

Uvjereni smo da će vas vrhunska izvedba Ladarica oduševiti i na vas ostaviti dojam koji ćete još dugo pamtiti i o njemu pričati. Ne propustite zato biti dio festivalske publike na večeri Podravlja 22. glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja u subotu, 14. lipnja! (R.Sedak, V.Šelimber, V.Škrlin)

fotografija
Klikni za prikaz poziva Ladarica u Pitomaču