Mladen Medak Gaga: Imam kajkavski gen i stanoviti afinitet prema Podravkama

«Taman sem krenol k meši, kad nabašem na Štefa, kuma Juru, soseda Martina i Ivinu z Bereka… Onoga kaj mu je Tišlarov zet pred dve lete ženu… No! I vele: ‘Odi z nami na gemišt!’»

Da niti jedna dobra priča ne započinje pozivom na salatu zna i svestrani Mladen Medak Gaga – kantautor, humorist, šansonjer, turistički djelatnik, višestruki dobitnik nagrada na glazbenom festivalu Pjesme Podravine i Podravlja. Svojim je dosjetkama, stihovima i izvedbom osvojio simpatije publike i struke. Razgovarali smo s njim povodom nastupa na 23. glazbenom festivalu u Pitomači. Saznajte je li dobio tužbu protiv Lady Gage, koji je recept za dobar humor te zašto stvara i na kajkavskom.

Ime Mladena Medaka Gage prvi je put zabilježeno na Pjesmama Podravine i Podravlja prije 15 godina i to kao autora glazbe i stihova pjesme Podravina moja zbogom. Kakve dojmove nosite iz Pitomače?

Iskreno, pjesme ”Podravina moja zbogom” se sjećam tek u magli. Vrijeme prebrzo prolazi, pa znate kak’ se veli (da budem dosljedan svom izričaju): Vreme leti kak jelen gda je v rit strelen!

Iz Pitomače uglavnom nosim odlične dojmove jer u suprotnom ne bih sudjelovao toliko puta na tom festivalu. Imali smo u jednom trenutku neka razmimoilaženja, ali sve je završilo daljnjom suradnjom, na obostrano zadovoljstvo.

Godine 2004. samostalno ste nastupali na festivalu u Pitomači na kojem ste izveli pjesmu Kad Magjar zaljubi, tek jednu od svojih festivalskih uspješnica. Od tada gotovo svake godine bilježite zapažene nastupe pred pitomačkom publikom koja jedva čeka vidjeti što ste joj pripremili. Stvara li vam pritisak očekivanje publike da ju svaki put nasmijete ili vas to motivira u stvaranju?

Sama činjenica da se ne bavim glazbom profesionalno velikim dijelom isključuje mogućnost stvaranja pritisaka. Moj izričaj je humorističan, lascivan, u nastupima na festivalima šansone često satiričan. To sam ja!

Najveća je sreća kada stvarate pjesme koje struka i kritika ocjenjuju odlično, a tako ih prihvaća i publika. Ako pjesmu stvarate iskreno, bez kalkulatora, bez tobožnjih recepata da postane komercijalni hit, onda to publika prepozna što mene ispunjava kao kantautora.

Pišete stihove i pjevate i na kajkavskom dijalektu. Pomalo neobično za jednog Bjelovarčanina. Kako ste seGaga-2011 pronašli u tomu i odakle ta autentičnost u kajkavskom govoru i riječima?

Imam taj ”kajkavski gen”. Moja baka po ocu i djed po majci su kajkavci (doduše Zagorci), a i otac mi je usadio ljubav prema kajkavskom narječju. Osim toga, imam dosta prijatelja i poznanika iz Podravine, a moram priznati da imam i stanovitih afiniteta prema Podravkama, hehe.

Ne mogu se oteti dojmu da kajkavski dijalekt pomalo nestaje i da ga se sve više zanemaruje i potiskuje pred nekim drugim trendovima. Zanimljivo je da čak i legendarni Lengeri niti jednu od poznatih uspješnica u kojima se pjeva o Podravini ne pjevaju na kajkavskom. No, to je već neka druga tema.

Vaši provokativni i šaljivi tekstovi prava su igra riječi kojom opisujete situacije i razmišljanja bliska jednostavnom i običnom čovjeku. Kako je nastala legendarna pjesma Jezuš, dečki, kak’ me hiče?

Pjesma ”Jezuš, dečki, kak’ me hiče” nastala je slučajno, kao i većina mojih pjesama. Točnije, uvijek mi se pojavi neki lajtmotiv oko kojega onda stvaram priču. Uglavnom istovremeno stvaram i glazbu i tekst. Za tu priču ”kak’ me hiče” zaista je bilo dosta materijala.

Važno je poznavati mentalitet ljudi, navike i običaje pa sve zapakirati u simpatično ispripovjedanu pjesmu u kojoj mnogi mogu pronaći sebe ili prepoznati susjede, prijatelje, kumove, rodbinu… Kod mojih pjesama specifična je ta vizualizacija. Kada ih slušate, nemoguće je da vam se slike tih opisanih stanja i događanja same ne pojavljuju.

Gaga-2010

Koliko je točno da je za pravu komediju potrebna poprilična doza ozbiljnosti u njezinu osmišljavanju, pripremi i izvedbi?

Nasmijati ljude puno je teže nego rasplakati ih. To je zaista točno – to ili imate, ili nemate! Osim toga, ako već postoji afinitet prema humoru, onda je potrebno taj talent dozirati i promišljeno ga plasirati publici; s mjerom i ukusom. Do ruba, ali nikako preko! E, to je teško i za to treba ta doza ozbiljnosti. Inače, ljudi smisao za humor i šale poistovjećuju s neozbiljnošću, što je potpuno pogrešno. Kao da su ovi mrki političari u odijelima ozbiljni! To kako oni rade svoj posao za mene je, primjerice, neozbiljno.

Za kraj nećemo pitati što možemo očekivati ove godine, već ćemo pustiti da nas iznenadite. Kako ste dobili nadimak Gaga?

Nedavno se na svjetskoj sceni pojavila nešto popularnija kolegica pod umjetničkim imenom Lady Gaga! Naravno da sam ove godine, 1. travnja, podnio tužbu Međunarodnom sudu u New Yorku protiv nje i zatražio odštetu od deset milijuna dolara. Inače, od kada znam za sebe (ono što se ne sjećam, ispričali su mi) – ja sam Gaga! Od vremena kada su me učili govoriti i reći svoje ime, odbijao sam biti Mladen i govorio da se zovem Gaga. Nakon što su su izgubili volju i svaku nadu da ću izreći svoje pravo ime, odlučili su popustiti i od tada me svi zovu Gaga. Mnogi čak i ne znaju moje pravo ime!