Pod povećalom – Branko Uvodić

Branko Uvodić prepoznatljivo je lice Hrvatske radiotelevizije već 39 godina. Karijeru je započeo je kao najavljivač s 19 godina, zatim kao spiker, voditelj, urednik, a potom je postao pomoćnik generalnog direktora.
Emisija Lijepom našom koja predstavlja ljepote Hrvatske i tradiciju koja se krije u svim krajevima naše domovine traje od 1996. godine, dakle punih 17 godina. Branko Uvodić kao majstor izgovorene riječi i voditelj sudjeluje na svim važnijim koncertima i zbivanjima. Tako je i dio našega Festivala; voditelj koji se može poistovjetiti sa svojom publikom, a koja mu to uvijek uzvraća.
Što zaista Branko Uvodić kaže o Pitomači i Festivalu, najbolje će opisati njegove riječi: „Zamolili me prijatelji da na papir stavim u nekoliko rečenica što Pitomača znači u mom privatnom i profesionalnom životu. Moram priznati, nimalo lak i jednostavan zadatak, ali nadasve sladak. Zašto? Pa znate kakve su to ljubavi koje buknu na prvi pogled i poslije prvog susreta. Naime, tijekom cijelog života, vrlo često sam prolazio kroz Pitomaču na putu u i iz Našica, međutim njezinu pitomost, gostoljubivost i ljepotu otkrio sam kada sam upoznao njezine žitelje koji su me odmah prihvatili kao prijatelja, iskreno i bez ostatka. Prvi pravi rendes s mojojm ljubavi Pitomačom imao sam zahvaljujući glazbenom festivalu Pjesme Podravine i Podravlja; nemojte me pitati kada je to bilo jer prave ljubavi moraju biti i tajnovite. Radeći posao koji radim već 36 godina, boravio sam u mnogim mjestima, državama i kontinentima, ali moja glazbena oaza ‘lengerijana’ ima sasvim posebno mjesto u srcu. (…) Umalo da zaboravim, pa ja se u Pitomači ne osjećam gostom, već nekako kao da iz nje ne odlazim, samo se uvijek vraćam.“

Izvor: Pitomača – moj kruh, moje vino, moja pjesma, fotomonografija, Rajko Stilinović