Pod povećalom – Hrvoje Hegedušić

Hrvoje Hegedušić rođen je u Zagrebu, 13. studenog 1935., i kako kaže za sebe „pravi sam Purger“. Njegov radni opus zaista je širok od dirigenta, ton majstora, producenta i skladatelja do pjevača i tekstopisca. Djeluje od pedesetih godina prošlog stoljeća i sva njegova postignuća teško je nabrojiti.

Pjevačku karijeru započeo je 1957. godine kada je sam osnovao „Vokalni kvartet Hrvoja Hegedušića“, no sastav zbog promjena u bendu mijenja ime u „Vokal 4“. Poznat je i po projektu „Studio 64“ koji je okupio glazbenike koji su njegovali pjesničke riječi u glazbi te su uglazbili mnoge pjesnike poput Dobriše Cesarića, Antuna Gustava Matoša, Miroslava Krleže, Željka Sabola, Dragutina Tadijanovića, Vjekoslava Majera, Tina Ujevića, Zvonimira Goloba, Drage Britvića i mnoge druge.
Od 1965. godine nastupa na brojnim festivalima gdje osvaja mnoge nagrade, pobjede i odlične kritike za svoj nesvakidašnji rad. Posvetio je i dio svog glazbenog rada i skladanju za djecu pa je tako zapamćen i po albumu „Ježeva kućica“.

Jedan je od ljudi koji su njegovali šansonu i taj posebni način pjevanja pa je zajedno s Zvonkom Špišićem, Zvonkom Zidarićem i Daliborom Paulikom postavio na noge Internacionalni festival šansone „Chansonfest“. Bio je i direktor zagrebačkog festivala „Zagrebfest“. Dobitnik je nekoliko nagrada Porin, a njegove skladbe poput Balade iz predgrađa, Vukovar, Elegije, Sve ruže i dr. pamtimo još i danas.