Šesta Večer poezije Drage Britvića oduševila posjetitelje

U intmnoj atmosferi rodne kuće pitomačkog velikana Petra Preradovića održana je šesta Večer poezije Drage Britvića.

Čast otvaranja večeri pripala je mladom pjevaču Luki Đuriševiću, koji je uz pratnju Dalibora Petričušića, Danijela Krmića, Tomislava Tišljara i Marinka Barčana izveo pjesmu Potraži me u predgrađu, a već tradicionalni završetak večeri bio je uz pjesmu Svirci moji u izvedbi izvrsnog osječkog tamburaškog sastava Džentlmeni. Nakon Luke, osebujnom izvedbom Mišine Noćas ćemo zemlji ko materi reći, publiku je oduševio Bjelovarčanin Sani Lukić, koji je nastupio uz pratnju svojeg prijatelja Zorana Čanića. Stjepan Lach, još jedan mladi pjevač pitomačkih korjena dokazao je svoje vokalne mogućnosti izvedbom pjesme Božić bili uz glasovirsku pratnju učitelja Davora Jendrašića.

Nastankom Pitomačkog festivala u Podravini je formirano nekoliko odličnih tamburaških sastava koji svojom kvalitetom izvedbe mogu stati uz bok i puno poznatijim sastavima lijepe naše. Tamburaški sastav Mjesečina za ovu prigodu pripremio je izvedbe pjesama Stavi svjetiljku u prozor i Oko jene hiže, Svirci moji su pak, u svojoj obradi, izveli pjesmu napisanu za pitomački festival Predi neg odemo spat, te pjesmu Pri Zlatnom klasu, kojom je opisan jedan od najboljih restorana u Hrvatskoj. Tamburaški sastav Dangube vrhunskom svirkom plijeni pozornost gdje god da se pojavi pa je tako bilo i ovoga puta kada su izveli manje poznate, ali jednako dirljive pjesme U duši s tobom i Vrijeme plakanje. Neizostavni sudionk svih pitomačkih koncerata je i sastav Podravski mužikaši. Izvedbom Smiljanićeve Podravino sve bih dao za te izmamili su oduševljenje publike, a izvedbom pjesme Maslina je neobrana, pokazali su svoj štih u izvođenju dalmatinskih pjesama.

Uz navedene sastave, još je nekoliko izvrsnih solista nastupilo na ovoj večeri. Prvi od njih, kantautor, Tomislav Tišljar, uz prijatelje i zanimljivu prilagodbu izveo je Pjesmu moje Podravine. Šansonjer iz Bjelovara Mladen Medak Gaga za ovu prigodu odabrao je Špišićev Bicikl s kojim je nastupio i na prošlogodišnjem Chansonfestu u Zagrebu. Svojom odlično izvedbom počastila nas je i Osječanka Blanka Došen, koja je uz Džentlmene otpjevala pjesme Kakve cura crne oči ima i Mansarda mali stan. Kulminacija večeri i svakako najveći užitak za publiku bila je vokalna izvedba mladog šibenskog tenora Marka Škugora, koji je izveo neke od najpoznatijih Draginih pjesama To je tvoja zemlja, Budi noćas mirno more i Ja ne mogu drugo nego da je ljubim. Markove izvedbe bile su uz pratnju vrhunske hrvatske glazbene atrakcije pod nazivom Blue World Trio koju čine “majstori” svirke na violini, harmonici i kontrabasu: Emil Gabrić, Miro Navračić i Ivan Gazibara.

Večer nam je uljepšao i glumac Adam Končić nadahnutim interpretacijama Draginih stihova. Veliki doprinos u organizaciji ovog događaja dali su voditeljica Ines Giba i glazbeni urednik Željko Kovačić, koji je bio na čelu ekipe Hrvatskoga radija –  suorganizatora večeri.

Nakon svega možemo slobodno kazati da se radilo o jednoj posebnoj priredbi koja će ostati u sjećanju posjetitelja kao duhovna hrana. Stoga svima onima koji nisu bili, možemo poručiti  da ne propuste snimku Večeri poezije Drage Britvića koja će kroz tri tjedna biti objavljena na internet servisu Youtube.

Ovim putem pozivamo izvođače koji bi dogodine željeli nastupiti sa svojom interpretacijom Britvićevih pjesama da se prijave organizatoru Općini Pitomača na e-mail opcina@pitomaca.hr.

Fotografije: Foto Begović