ŠOKCI: Tambure i šokački običaji – to smo mi!

Tamburaški sastav Šokci jedni su od naših najdugovječnijih glazbenih sastava sa sjedištem u Osijeku. Ovi dečki pravi su čuvari originalnog tamburaškog izričaja i tradicije – kako za sebe kažu pravi šokci. Uz manje izmjene u postavi benda, danas Tomislav Đukić, basprim i glavni vokal, Siniša Đukić ,bas, Ivan Ličanin, prim, Ivan Arambašić, kontra i Leon Mikić, drugi basprim, uveseljevaju publiku diljem Lijepe naše, ali i šire. Sastav je ovo koji iza sebe ima mnoge uspjehe i brojne nastupe na svim većim festivalima tamburaške glazbe poput Zlatnih žica Slavonije u Požegi, „Šokačke pisme“ u Županji i, naravno, GF Pjesme Podravine i Podravlja. Ove godine na Festivalu nam se predstavljaju pjesmom „Ti si mene zavela“ kojom će nam, po prvi puta, predstaviti jedan noviji aranžman – uz zvukove akustične gitare. Pročitajte što su nam rekli!

1. Na glazbenoj sceni već ste više od 20 godina. Iza sebe imate izuzetno uspješnu karijeru i mnoge uspješne pjesme. U čemu je tajna Vašeg uspjeha?

Tamburaški sastav Šokci će u listopadu ove godine proslaviti točno 25 godina otkako smo se osnovali i zajedno počeli svirati. Nemamo nikakvih posebnih tajni uspjeha, ali treba biti uporan,ali prije svega treba voljeti to što radite jer kad radite sa srcem sve je lakše.

2. Možemo reći da ste Vi pravi čuvari slavonske pisme i običaja. Što je za Vas posebno u slavonskom glazbenom izričaju te na koje sve načine ga čuvate i njegujete?

Mi smo prije svega zaljubljenici u ovu našu tamburu i naše običaje jer smo upravo kao bend proizašli iz KUD -a „Stjepan Librenjak“ iz Osijeka još davne 1991. godine. Uz tambure smo odrastali, sanjali da ćemo i mi jednom biti poznati i uveseljavati ljude. Uz tambure se veselili. Naravno, bilo je i teških trenutaka, ali smo ih upravo lakše prebrodili uz tamburu. Nadam se da će nešto ostati iza nas i da ćemo i mi biti inspiracija nekim mlađim tamburašima kao što su mnogi drugi nama bili.

TS Šokci3. Glazbeni festival pjesme Podravine i Podravlja za Vas nije nepoznanica. Već ste nekoliko puta nastupili i polučili odlične rezultate. Mnoge Vaše pjesme se pamte i pjevaju. Što Vas veže uz ovaj podravski festival?

U Pitomaču smo došli na nagovor našeg prijatelja Davora Magušića te nije nas morao puno nagovarati jer smo dosta često svirali po Virovitici i Suhopolju. Znali smo da su ljudi ovdje veselog duha i da zaista vole tamburu čak što više upoznali smo puno odličnih svirača. Vrlo brzo smo se uklopili i sad već mogu reći da se ovdje osjećamo kao domaći. 

4. Mnogi kažu da je zabava i smijeh najvažniji dio života i posla. Kakav je GF nakon obavljenog nastupa?

Upravo poslije nastupa slijedi ono najbolje. Druženje s kolegama je ono što najviše pamtimo jer svi smo stalno u nekim žurbama, svira se puno i slabo se viđamo pa nam onda upravo ovakovi festivali budu lijepa prilika za popričati, razmijeniti iskustva i čak dogovoriti neki novi projekt. Sve opcije su uvijek otvorene.
5. „Ti si mene zavela“ pjesma je s kojom se ove godine predstavljate našoj publici. Kakvu reakciju očekujete i kakva je pjesma?

Nama je pjesma sjela na prvu, a kad dobijete takav efekt onda nema puno razmišljanja. Jednostavno je snimite i što bude, bit će. Nismo nikad radili pjesme za nagrade nego baš onako za nas i mogu reći da su sve naše pjesme gotovo 100% autobiografske. Prvi smo put, u ovu pjesmu, ubacili zabavni ritam i akustičnu gitaru jer smo time malo podigli pjesmu, ali to je maximum – za bubnjeve u našem kombiju nema mjesta. 🙂 Što bude bit će, a nama je bitno da smo predstavili nešto novo za nas i da smo u tome uživali. Pozivamo Vas u Pitomaču i vidimo se na afterparty .-) Pozdrav svima od šokaca!