Svirci moji na Memorijalu Darka Paurića

Radio Osijek petu godinu zaredom organizira “Memorijal Darka Paurića” u znak sjećanja na njihovog glazbenog urednika i novinara te velikog promotora tamburaške glazbe.

Na koncertu, koji je ove godine dio programa županijskih “Dana vina i turizma”, nastupaju tamburaški sastavi Ravnica, Pleter, Sitan vez, Posegana i Šokci te solisti Marta Nikolin, Željko Lončarić-Žec i Boris Ćiro Gašparac.

Na memorijalu će nastupiti i sastav Svirci moji sastavljen od Darkovih prijatelja iz Pitomače koji sviraju u različitim podravskim bendovima (Podravski mužikaši, Fantazija, Licitari, Black tattoo), a koji će izvesti nekoliko pjesama s pitomačkog festivala koje je Darko volio.

Trg Svetog Trojstva u Tvrđi, petak, 02. svibnja, 2014. godine,20 sati, uz izravni prijenos u programu Radio Osijeka.

O Darku Pauriću:

Sjećajući se Darka Paurića podsjećamo kako je posthumno odlikovan nagradom Status Hrvatske glazbene unije za doprinos promicanju hrvatske glazbe. HGU je sljedećim tekstom obrazložila dodjelu nagrade:

“Darko Paurić (12.08. 1960. – 18.01.2009.). Darko Paurić rođen je 12. kolovoza 1960. godine u Đakovu. Kao osječki gimnazijalac, pokazivao je interes za radio kao medij, tako da je vrlo rano, sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća došao na Radio Osijek, gdje se zaposlio1984. godine. Nakon nekoliko godina rada kao spiker, prelazi u glazbenu redakciju (glazbeni urednik). Od osnivanja osječke Podružnice HGU-a bio je jedan od njenih najbližih suradnika. Do prerane smrti, koja je zatekla sve njegove prijatelje i suradnike, bio je voditelj glazbene redakcije Radio Osijeka. Ni u najtežim vremenima, tijekom Domovinskog rata, nije napuštao radio koji je beskrajno volio. Bio je ranjen na radnom mjestu tijekom granatiranja Osijeka. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, a za svoj je veliki doprinos i dugogodišnji kvalitetan rad dobio brojna priznanja novinarske struke.

Darko Paurić vodio je niz različitih emisija, no najveću je popularnost stekao vodeći legendarnu nedjeljnu emisiju „Desetica“, i u novije vrijeme, kao urednik i voditelj, emisiju „Ritam šokadije“ koja se na valovima Radio Osijeka emitira od 2002. godine. Upravo je u emisiji „Ritam šokadije“ došla do izražaja Paurićeva zaljubljenost u tamburašku glazbu, narodne običaje, tradiciju i slavonski dijalekt, u kojoj je sa puno žara govorio o kulturnom bogatstvu Slavonije i Baranje posebno vodeći računa o ljepoti slavonske glazbe i slavonske riječi. Darko Paurić bio je nezaobilazan glazbeni urednik i novinar bez kojeg nije mogla proći nijedna značajnija folklorna, kulturna, zabavna ili znanstvena manifestacija u kojoj dominiraju teme vezane uz njegovanje kulture i običaja Slavonije i Baranje. Uz emisiju „Ritam šokadije“ Radio Osijeka koju mogu slušati i slušatelji diljem svijeta preko „Glasa Hrvatske“, Darko Paurić surađivao je i u emisiji „A sada mi“ Prvog programa Hrvatskoga radija.”

Darko je vrlo rado vlakom dolazio na pitomački festival gdje su se razmjenjivale ideje o napretku i promociji tamburaške glazbe. Na festivalu su izvedene i dvije pjesme koje su posvećene Darku: Ej sudbino koju su izveli Džentlmeni i Želja starog bećara u izvođenju Pere Rogana.