Uspješno 21. izdanje festivala Pjesme Podravine i Podravlja

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskoga sabora i pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i Općine Pitomača u prepunoj dvorani osnovne škole u Pitomači održan je 21. glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača 2013. Festival je otvorio župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, a nazočnima se prigodnim riječima obratio i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić.

Više od 1500 posjetitelja u dvije večeri u uživalo je u nastupu Gazda, Veselih Podravaca, Igora Drvenkara, Darka i Franje Barića, Zlatnih struna, Mateje Šipek, Mjesečine, Kristijana Domovića, Darka Marića, kvarteta Gubec, Ivana Fiolića, Vida Baloga, Adalberta Turnera Jucija, Sandre Bagarić, Anje Šovagović Despot, Šime Jovanovca, Garavuša, Ane Filipović, Maje Zeko, Mladena Medaka Gage, vokalne skupine Kajda, Stjepana Jeršeka Štefa, Ćire Gašparca, Podravskih mužikaša, Ravnice, Žige, Antonije Šole, Garavuša i Bisernice.

Soliste je na prvoj večeri pratio Festivalski ansambl koji su činili tamburaški sastav Od srca do srca, Emil Gabrić na violini, Miroslav Navračić na harmonici, Aleksandra Namjesnik na cimbalu i Hrvoje Antoljak na bubnjevima. U drugoj večeri soliste je pratio Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda.

Prigodno su dodijeljene nagrade. Tako je pjesma Moja tugo koju su uglazbili Saša Rališ i Stjepan Rudinski na stihove Davora Magušića i Zorana Kune, a koju su u Pitomači 2012. godine otpjevali tamburaši Šokci iz Osijeka, dobila nagradu kao najizvođenija pjesma s prošlogodišnjeg  festivala prema podacima ZAMP-a.

Nagradu publike na večeri Podravine u petak dobila je Matea Šipek za pjesmu Podravac je nek’ se zna koju glazbu potpisuje Željka Bančić, a stihove Đuro Kumer. Na večeri Podravlja koju je izravno prenosila Hrvatska radiotelevizija nagradu publike osvojile su sestre Kristina i Nikolina Domović koje su otpjevale skladbu Tragom tvojih pjesama autora glazbe Siniše Leopolda i teksta Rajka Stilinovića.

Posebne festivalske nagrade dodijeljene su mladom kantautoru Igoru Drvenkaru i skladbi Priča tamburaša te Adalbertu Turneru Juciju za najbolju vokalnu izvedbu u večeri Podravine za pjesmu Tješi me Podravina autora Drage Vranješ Vargović koja je napisala stihove i Tonija Eterovića koji je zaslužan za aranžman.

Slikar Stjepan Đukić Pišta po tradiciji daruje svoje djelo. Ovoga puta to je bio portret poznatog pjesnika Drage Britvića dugogodišnjeg suradnika festivala. Portret je darovan Britvićevoj obitelji.

Vodstvo festivala izrazilo je zadovoljstvo 21. izdanjem.

“Ovogodišnje izdanje opravdalo je očekivanja koja su postavljena prije 21 godinu kad smo započeli s radom na festivalu. Festival je iznjedrio 42 pjesme koje odišu životom Podravine i Podravlja.”, istaknuo je direktor festivala Rajko Stilinović.

Umjetnički ravnatelj Marinko Barčan rekao je da je izuzetno zadovoljan što je Pitomača ponovno uspjela pripremiti vrlo kvalitetan i raznolik program festivala.

Festivalske su pjesme još jednom obogatile opus pjesama kontinentalne Hrvatske i tradicijskoga stvaralaštva koje Pitomača njeguje. (M.Barčan, V.Šelimber)