“Veliko prijateljstvo i ljubav prema glazbi, ključ su opstanka”

Zaprešićki sastav Savski Valovi otkrili su nam što je potrebno za dugogodišnji opstanak na glazbenoj sceni te smo saznali nešto više o njihovoj festivalskoj pjesmi. Tamburaški sastav Savski Valovi osnovan je 1999. godine u Zaprešiću. Svoju karijeru otpočeli su na lokalnim priredbama, ali nedugo nakon toga počinju s domaćom i inozemnom karijerom. Publici su se predstavili na brojnim festivalima poput Zlatne žice Slavonije, Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja, Zlatna ruža ’09, Tamburaške noći u Maču i mnogim drugima. U svojoj dugoj karijeri pratili su brojne poznate soliste poput Adama Končića, Rajka Suhodolčana i Ivice Pepelka. Do sada izdali su dva albuma „Slike mog života“ 2010. godine te „Još te volim, jedina“ iz 2014. godine te oni predstavljaju vrhunac njihove karijere i studijskog rada. Ovi veseli dečki sviraju u sastavu: Hrvoje Ban – glavni vokal i bugarija, Danijel Rožanković – bisernica, Tomislav Glogović – prvi brač, Nikola Pušić – drugi brač i Josip Šturlić – bas. Priupitali smo ih nekoliko zanimljivih pitanja o karijeri, pjesmama i Festivalu. Pročitajte što su nam rekli.

cakovec 1. Tamburaški ste sastav koji djeluje više od 15 godina, što Vas još veže skupa? U čemu je  tajna?

 Nema tu neke velike tajne, veže nas veliko prijateljstvo i ljubav prema glazbi, a kada su članovi sastava  dugogodišnji prijatelji onda je uvijek veliko zadovoljstvo svirati zajedno.

 2. Koje su, po Vama, ključne prednosti festivalske scene i kako mogu pomoći, ili odmoći,  glazbenicima?

Festivali su odlična prilika za afirmiranje novih i mladih izvođača, ali i mjesto gdje već etablirani izvođači mogu prezentirati svoje nove pjesme i predstaviti se publici.

3. Niste prvi puta na Glazbenom festivalu Pjesme Podravine i Podravlja. Što je za Vas posebno u Pitomači i zašto se vraćate?

Na pitomačkom festivalu nastupili smo 2008. godine i to je bio prvi festival izvan našeg zagorskog kraja na kojem smo nastupili. Svidjela nam se odlična organizacija i ugodna atmosfera na festivalu i drago nam je da smo ove godine ponovno dio festivala.

4. Na festivalu sudjeluju mnoga poznata imena s glazbene scene, koga vidite kao konkurenciju?

Nikada nismo shvaćali glazbu kao nekakvo natjecanje i o kolegama s glazbene scene ne razmišljamo kao o konkurenciji. Drago nam je da će na festivalu nastupiti brojni sastavi koje poznajemo pa će i druženje u backstageu svakako biti ugodno.

5. „Kad bi moglo naopako“ pjesma je s kojom se ove godine predstavljate na Festivalu. Što nam smijete otkriti o pjesmi?

To je pjesma koja je nastala kao rezultat naše nove suradnje s autorom Željkom Zovkom i vjerujem da će se svidjeti publici. Pjesma je dinamična, tekst je vrlo zanimljiv, a svi smo dali svoj doprinos kod stvaranja aranžmana tako da je i naš svirački potpis itekako prisutan.