Bogat program 21. festivala Pjesme Podravine i Podravlja

U prostorijama društva Podravec održana je konferencija za novinare na kojoj je objavljen popis pjesama i izvođača koji će se ove godine predstaviti na 21. festivalu Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači. Tom su prilikom nekoliko riječi o organizaciji Festivala, pokroviteljima i sponzorima, važnosti očuvanja podravske tradicijske glazbe i popratnom festivalskom programu rekli Rajko Stilinović, direktor Festivala, Marinko Barčan, umjetnički ravnatelj, Siniša Leopold, član Stručnog savjeta i dirigent, Branko Uvodić , voditelj, Dražen Žanko, autor i izvođač te Željko Kovačić, glazbeni urednik narodne glazbe na Hrvatskom radiju.

Istaknuto je kako je festival u Pitomači već 21 godinu dosljedan tradicijskom izričaju karakterističnom za Podravinu i Podravlje koji je iznimno važan kako u okvirima hrvatske, tako i europske narodne glazbe. Branko Uvodić pozvao je na očuvanje podravskoga zvuka koji, kako kaže maestro Leopold, uz Međimurje spada u najoriginalnije izričaje hrvatske narodne glazbe te predložio da se podravska tradicijska glazba nađe na UNESCO-om popisu nematerijalne kulturne baštine.

Rajko Stilinović zahvalio je Virovitičko-podravskoj županiji i Općini Pitomača na prepoznatom značaju festivala Pjesme Podravine i Podravlja i pokroviteljstvu koje su pružili u ovim teškim gospodarskim vremenima. Sponzorstvom će organizaciju Festivala podržati Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo turizma, INA, Croatia Osiguranje, Spider grupa, Croming, Hrvatsko društvo skladatelja, a u audio i video produkciji sudjeluju Hrvatska radiotelevizija i Croatia Records.

Program dviju festivalskih večeri, kao i popratni program, predstavio je Marinko Barčan. Nakon večeri Podravine, 14. lipnja, na Trgu će zasvirati Gazde, dok će nakon večeri Podravlja, 15. lipnja, prisutne zabavljati tamburaški sastav Mjesečina.

Ove će godine na Festivalu biti izvedena pjesma posvećena mentoru i jednom od utemeljitelja Festivala, pjesniku Dragi Britviću čijoj će obitelji na večeri Podravlja biti uručen njegov portret, rad umjetnika Stjepana Đukića Pište.

Predstavnici organizatora i članova stručnoga savjeta zahvalili su na podršci i sudjelovanju svim autorima koji svoje skladbe prijavili na natječaj, izvođačima, pokroviteljima, sponzorima, medijima i svima uključenima u organizaciju te konferenciju zaključili s pozivom na Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača 2013.

Popis pjesama provjerite ovdje.