FOTO: Održan sedmi Čuvar uspomena: Podsjetnik na kulturnu ostavštinu dr. Marijana Jergovića

Domom kulture u Pitomači odzvanjale su melodije posvećene jednom od utemeljitelja Glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja dr. Marijanu Jergoviću

Sedmi Memorijal dr. Marijana Jergovića Čuvar uspomena napunio je Dom kulture u Pitomači. Memorijal čuva uspomenu na njegovo stvaralaštvo i umjetnički doprinos glazbenoj sceni Podravine i Podravlja, a posjetitelji su se i ovom prilikom prisjetili njegovih djela koja su i sami rado zapjevali. Dobrodošlicu prisutnima poželio je urednik Hrvatskog radija Željko Kovačić, a Udruga cimbalista Hrvatske napravila je uvod u melodije posvećene Doktoru. Interpretacijom njegovih djela svake godine počast mu odaju brojni izvođači. Na ovogodišnjem Memorijalu mogle su se tako čuti izvedbe Barbare Othman, Sare Škugor, Kristine Domović, Antonije Domšić, Stjepana Lacha, Tomislava Tišljara, grupe The Fusion, Cura iz centra, Podravskih mužikaša, Tamburaškog sastava Svirci moj te Glazbenog sastava Tonija Eterovića.

img_6175
Posjetitelji su bili puni pozitivnih dojmova, a zadovoljan je bio i ravnatelj Centra za kulturu „Drago Britvić“ Rajko Stilinović koji je, između ostalog, rekao:
– Neposredno nakon smrti dr. Marijana Jergovića, uvažavajući glazbenu ostavštinu koju je iza sebe ostavio, krenuli smo s organizacijom Memorijala posvećenog upravo njemu. Posebno mi je drago što svake godine imamo neko novo ime koje izvodi Doktorove pjesme tako da vjerujem da je publika uživala i u ovogodišnjem sedmom Memorijalu. – rekao je Rajko Stilinović.

Načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić istaknuo je kako je dr. Marijan Jergović u naslijeđe općini Pitomača ostavio ne samo Glazbeni festival, nego i mnoštvo pjesama u podravskom stilu.
– Mnogo je hitova vezanih uz Podravinu, Pitomaču i običaje naših ljudi i to je zasigurno jedna velika nematerijalna ostavština. Doktor je i jedan od osnivača Glazbenog festivala, zajedno sa Željkom Kovačićem, Dragom Britvićem i ostalim velikim ljudima koji su ostavili zaista jedan ogroman utisak, ne samo na Pitomaču već i mnogo šire. – reko je Grgačić.

Organizaciju sedmog Memorijala potpisuje Centar za kulturu „Drago Britvić“, a suorganizaciju Hrvatski radio. Pokrovitelj je Općina Pitomača, a supokrovitelj Udruga Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja. Memorijal su vodili Ines Giba-Jambrišak i Trpimir Markotić. (icv.hr, mb; fotografije: K. Toplak; Foto Begović)

Fotogalerija