Pitomački festival ustanovljuje nagradu “Drago Britvić” za najbolje tekstove na kajkavskom narječju i standardnom hrvatskom jeziku

S ciljem promicanja kvalitetnih tekstova koji će se uglazbljeni izvoditi na pitomačkom festivalu, Udruga Glazbeni festival Pjesme Podravine i podravlja Pitomača ustanovljuje nagradu „Drago Britvić“ za najbolji tekst. Želja organizatora je da uzor i smjerokaz tekstopiscima bude poezija Drage Britvića, koja kvalitetom i snagom stiha stoji uz bok najvećim perima hrvatskog pjesništva, a istovremeno bude širim slojevima ljudi prihvatljiva i pamtljiva, nadahnuće glazbenicima i skladateljima, kao i izazov interpretatorima.

Nagrada će se dodijeliti u dvije kategorije : tekst na kajkavskom narječju i tekst na standardnom ili književnom hrvatskom jeziku, a za nju će konkurirati samo odabrani tekstovi po ovom natječaju koji su uglazbljeni za izvođenje na pitomačkom festivalu. Natječaj je ciklički i objavljivat će se za svaku godinu festivala posebno.

26. glazbeni festival Pjesme Podravine i podravlja PITOMAČA 2018. održat će se 15. i 16. lipnja u dvije festivalske večere od kojih će jedna biti posvećena pjesmama koje su obilježile dosadašnja izdanja festivala, a jedna večer će biti posvećena novim pjesmama u kojoj će se izvoditi pjesme s uglazbljenih stihovima odabranim na ovom natječaju.

Kriteriji i uvjeti natječaja za najbolji tekst festivala  PITOMAČA 2018. :

  1. Tekstovi trebaju sadržajno obuhvaćati motive iz svakodnevnog života, kao i običaja vezanih za krajeve uz rijeku Dravu – od Zagorja, Međimurja, Podravine i Slavonije do Baranje, koristeći se standardnim hrvatskim književnim jezikom, kajkavskim narječjem, kao i primjesama ostalih narječja prisutnim u komunikaciji žitelja Podravine i podravlja.
  1. Slanjem rada na natječaj autor jamči da isti nije ranije objavljen u uglazbljenoj formi, te prihvaća sve uvjete natječaja.
  1. Organizator ima neotuđivo pravo sve radove pristigle na natječaj uglazbiti, javno izvesti, snimiti na nosače zvuka, prenositi putem elektroničnih i drugih medija, te tiskati i prenositi na treće osobe.
  1. Organizator ima pravo na izbor skladatelja, aranžera i interpretatora uglazbljenog teksta u dogovoru s autorom teksta.
  1. Organizator će od pristiglih radova po jedan rad u svakoj kategoriji nagraditi, te određeni broj tekstova pohvaliti i uglazbiti. Svi radovi koji neće biti izabrani za uglazbljivanje za festival PITOMAČA 2018., vratit će se autorima u roku 90 dana od zaključenja natječaja.
  1. Prijava na natječaj treba sadržavati natječajni rad, podatke o autoru, te kontakte (adresu, e-mail i telefon). Radovi se šalju na adresu: Glazbeni festival Pitomača, Gajeva 26/1, 33405 Pitomača ili e-mail adresu: festival@pitomaca.hr.
  1. Svaki autor može na natječaj prijaviti najviše dva rada u svakoj kategoriji.
  1. Radove će analizirati i ocjenjivati stručni sud čiji će sastav biti obznanjen s danom objave rezultata natječaja, koji će biti objavljeni na web stranici www.pitomacafestival.hr.
  1. Natječaj je otvoren do 31. prosinca 2017. godine.